Sport

De Zaanstreek beschikt over een zeer uitgebreid netwerk van sportverenigingen. In alle soorten en maten. We belichten hier een paar aansprekende voorbeelden. Bijzonder is daarnaast het massale wandelevent voor kankeronderzoek: Zaan de Wandel.

Trainingscomplex AZ

Sinds een paar jaar is betaald voetbalclub AZ terug in de Zaanstreek. Dat is logischer dan het lijkt, want de naam staat oorspronkelijk voor Alkmaar-Zaanstreek combinatie. Alle teams trainen in de Zaanstreek op een mooi complex, vlakbij de Zaanse Schans. De landelijk spelende jeugdteams spelen hier ook hun wedstrijden.

Hardlopen: Damloop

De Dam-tot-Damloop (sinds 1985) is het grootste hardloopevenement van Nederland. Veel Zaankanters doen in september standaard mee en lopen van de Dam in Amsterdam naar huis: de Dam in Zaandam. Het immens populaire sportweekend begint zaterdag al met de wandelvariant, ’s avonds gevolgd door de Damloop by Night (8,1 km). Zondag starten de wereldtoppers aan hun 16,2 km, gevolgd door tienduizenden amateurlopers.

Watersport

De waterrijke Zaanstreek biedt een keur aan watersporten, waaronder roei-, kano- en zeilverenigingen. De infrastructuur bestaat bovendien uit allerlei jachthavens, van Nauerna tot en met West-Knollendam, nabij het Alkmaardermeer. Bij het Zwet in Wormer kun je kano’s huren. In Westzaan peddel je op een huur-sup door de polder. En laten we hier de zwemverenigingen niet vergeten. Het damesteam van zwemvereniging De Zaan werd in 2023 zelfs kampioen van Nederland.

Evenementen

In de Zaanstreek is letterlijk overal water te vinden. Van levensader rivier de Zaan tot en met natuurlijke meertjes, recreatiemeren, kanalen en ontelbare sloten. Met name de Zaan is een mooi decor voor prachtige evenementen, tegen een zowel natuurlijke als stedelijke achtergrond. Van Sail op het Noordzeekanaal, tot zeilwedstrijden voor kinderen en sloeproeiwedstrijd “Slag om de Zaan” over onze rivier.

Slag om de Zaan

Ieder jaar strijken sloeproeiers uit heel Nederland neer in de voormalige Verkadefabriek aan de Zaan. Een prachtig tijdelijk hoofdkwartier. Tijdens een feestelijke dag nemen vijftig sloepen het tegen elkaar op over een afstand van 12,5 km. De gehele Zaan varen de sloepen af, via zowel een heren- als damesrace. Een spannend spektakel voor bikkels.

Optimist on Tour

Het rondreizende, gratis watersportevent voor kids Optimist on Tour meert jaarlijks af bij de Zaanse Schans. Kinderen maken in kleine zeilbootjes (type optimist) kennis met watersport. Op één van de mooiste plekken van de Zaanstreek. In de Zaan, met rondom historische huizen en molens.

Sail op het Noordzeekanaal

Het grootste waterevenement waar de Zaanstreek iedere vijf jaar van geniet is Sail. De vele kilometers dijk langs het Noordzeekanaal vormen een perfecte tribune om alle schepen langs te zien varen. De Zaankade is dan ook een veelgebruikte locatie en veel Zaankanters varen tussen de binnenkomende schepen door. Een superbelevenis!

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.